Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Περίσσα & ΠερίβολοςΠαραλία Περίβολου 1 Παραλία Περίβολου 2

Καλώς ήλθατε στην Περίσσα, τον Περίβολο, Άγιο Γεώργιο
Η Περίσσα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στην νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης. Στη πλευρά πάνω από την παραλία βρίσκεται το Μέσα Βουνό, στην κορυφή του οποίου υπάρχει η Αρχαία Θήρα. Η Περίσσα ειναι συνέχεια του Περίβολου. Ετσι δημιουργείται μία απέραντη παραλία από μαύρη άμμο, η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Και οι 2 παραλίες είναι απόλυτα οργανωμένες, διαθέτουν δε, ολων των ειδών θαλάσσια σπορ. Ιδιαίτερα στην παραλία του Περίβολου βρίσκονται τα μεγαλύτερα beach κλαμπ του νησιού.
Η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού
Μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του νησιού είναι η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, στην πλατεία της Περίσσας. Ο αρχικός ναός που χτίστηκε κατά την περίοδο 1835 – 1840, καταστράφηκε από τον σεισμό του 1956, όμως ανοικοδομήθηκε αργότερα.
Η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής
Η Βασιλική της Αγίας Ειρήνης
Στη βάση του Μέσα Βουνού, βρίσκονται τα ερείπια της Βασιλικής της Αγίας Ειρήνης. Το κτίριο χρονολογείται γύρω στον 5ο αιώνα, όμως το 1992 ανακαλύφθηκαν στοιχεία μίας δεύτερης περιόδου κατασκευής που χρονολογούνται περίπου στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα. Η ολοκλήρωση της ανασκαφής του χώρου, το βάθος της οποίας φθάνει σε βάθος 2 μέτρων, θα διαρκέσει αρκετά ακόμη χρόνια.

Για πολλά χρόνια εικαζόταν ότι η Σαντορίνη πήρε το όνομά της από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα. Σήμερα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Βασιλική της Αγίας Ειρήνης έδωσε όνομα στη Σαντορίνη.

Παναγία η Κατεφιανή
Ο ιερός ναός της Παναγίας Κατεφιανής
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής
Διακόσια μέτρα πάνω στην πλαγιά του Μέσα Βουνού βρίσκεται το εκκλησάκι των Γενεθλίων της Θεοτόκου, αλλιώς γνωστό και ως Παναγία η Κατεφιανή. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη κατέφιο που σημαίνει καταφύγιο. Οι ντόπιοι το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο σε περιόδους εχθρικών επιθέσεων. Πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν εκεί την ¨ώρα του κακού¨, όταν έγινε η έκρηξη στον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό κρατήρα του Κολούμπο, το 1650.
Αρχαιολογικά Ευρήματα :
Από αναφορές του Πτολεμαίου (γεωγράφος, μαθηματικός και αστρονόμος του 2ου αιώνα μ.Χ) φαίνεται ότι η Περίσσα βρίσκεται στην περιοχή που υπήρχε η αρχαία πόλη με το όνομα Ελευσίνα και ήταν επίνειο της Αρχαίας Θήρας. Το λιμάνι της Αρχαίας Ελευσίνας θεωρούταν πως βρισκόταν κοντά στο Εξωμύτη. Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν το 1836 δείχνουν, πως πράγματι κάποτε η Περίσσα ήταν μια αρχαία πόλη. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, μια δεύτερη πόλη με σημαντικό πλούτο κτίστηκε πάνω από την αρχική. Εκτιμάται πως η πόλη εμφάνισε σημάδια παρακμής κατά την διάρκεια τα βασιλείας του αυτοκράτορα Λέοντα του 3ου του Ίσαυρου.

Στην Περίσσα βρίσκεται και το Μουσείο Απολιθωμάτων και Ορυκτών.

Αποστάσεις
Φηρά : 13 χλμ
Λιμάνι : 6 χλμ
Αεροδρόμιο : 13 χλμ
Καμάρι : 14 χλμ
Θα βρείτε
Εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, beach bars, θαλάσσια σπορ, κάμπινγκ.
Συγκοινωνία
Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από τα Φηρά, από τον Κεντρικό Σταθμό των Λεωφορείων. Στάσεις στην Περίσσα και στον Περίβολο για τα λεωφορεία υπάρχουν σε κάθε διασταύρωση των κάθετων δρόμων με την παραλιακή, καθώς επίσης και στην πλατεία της Περίσσας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Διάκριση καθαρότερης παραλίαςΗ παραλία της Περίσσας έχει κερδίσει το βραβείο της ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Δείτε : Ξενοδοχεία της περιοχής

Δείτε : Μουσείο Απολιθωμάτων & Ορυκτών

Δείτε : Νοτιο-Ανατολικές Παραλίες

Παραλία Περίσσας
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής
Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί / Περίσσα & Περίβολος
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.