Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Το Χωριό της ΜεσαριάςMessaria Village Messaria Village
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής


Καλώς ήλθατε στην Μεσαριά
Το χωριό της Μεσαριάς βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Σαντορίνης. Η ύπαρξή του έχει καταγραφεί από τα μέσα του 17ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα η Μεσαριά ήταν το κέντρο της βιομηχανίας της Σαντορίνης. Ένα εντυπωσιακό ορόσημο είναι το παλιό εργοστάσιο πλεκτών Μαρκεζίνη. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αυθεντική αρχιτεκτονική του χωριού, που είναι συνδυασμός σπιτιών με θόλους, υπόσκαφα σε σχήμα σήρραγας μέσα στον ηφαιστειακό βράχο. Η ευρύτερη περιοχή της Μεσσαριάς είναι γεμάτη από αμπελώνες.

Argyros Mansion

Τα αρχοντικά της Μεσαριάς
Το αρχοντικό Αργυρού είναι ένα από τα πιο διακεκριμένα νεώτερα μνημεία του νησιού της Σαντορίνης και κατέχει σημαντική θέση στην περιοχή της Μεσαριάς, αφού η μορφολογική και η αρχιτεκτονική του αξία είναι σημαντικές. Επίσης εντυπωσιακό είναι το αρχοντικό Σαλίβερου, που χτίστηκε το 1893. Σήμερα είναι ακατοίκητο και δεν είναι διαθέσιμο για προβολή στο κοινό.

The Saliveros Mansion
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής
Γεωγραφικές πληροφορίες για την περιοχή της Μεσαριάς

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πιο πολυσύχναστη διασταύρωση που συνδέει το νησί σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς τα νοτιοανατολικά θα οδηγηθείτε προς το Αεροδρόμιο, τον Μονόλιθο, την Έξω Γωνιά – Μέσα Γωνιά και θα καταλήξετε στο Καμάρι. Εάν ακολουθήσετε τον δρόμο προς τα πάνω στον λόφο θα οδηγηθείτε προς το Βόθωνα, τον Πύργο, το λιμάνι του Αθηνιού, καθώς και στα χωριά Μεγαλοχώρι, Εμπορείο, Περίσσα και Περίβολο. Η οδική σύνδεση των Φηρών με τις νότιες περιοχές του νησιού, Εμπορείο, Περίσσα μέχρι τη δεκαετία του 1970 εγένετο από τη Μεσαριά, καθώς δεν υπήρχε άλλη πρόσβαση. Ετσι δικαιολογείται απόλυτα η ονομασία "Μεσαριά" καθώς ήταν το σταυροδρόμι προς όλες τις περιοχές της Σαντορίνης. Πηγαίνοντας βόρεια, το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι ο Καρτεράδος και μετά η πρωτεύουσα, τα Φηρά.

Η Μεσαριά είναι μια ζωντανή γειτονιά
Στην Μεσαριά μένει ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού και γι’ αυτό έχει καφετέριες, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα εμπορικά καταστήματα, που είναι ανοιχτά όλο το χρόνο.

Αποστάσεις : Φηρά : 3,5 χλμ
Καρτεράδος : 2 χλμ
Αεροδρόμιο 2 χλμ
Καμάρι 4,5 χλμ
Θα βρείτε : Καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, καφετέριες
Συγκοινωνία Η κεντρική στάση των λεωφορείου βρίσκεται στην κεντρική διασταύρωση. Τα λεωφορεία περνούν τακτικά προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού.
Το όνομα : Θα δείτε πολλές φορές το όνομα Μεσαριά με δύο "σ", ως "Μεσσαριά". Η γραφή αυτή δεν είναι λανθασμένη καθώς τη χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι μέχρι πρόσφατα. Σήμερα ισχύει το ένα "σ".
Ακόμη : Η ευρύτερη περιοχή της Μεσαριάς εκτείνεται τόσο πολύ προς τη Δυτική πλευρά του νησιού, ώστε πολλές περιοχές της καλντέρας να ανήκουν στη Μεσαριά.

Δείτε : Αρχοντικό Γεώργιου Αργυρού
Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί / Μεσαριά
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.