Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Το χωριό ΗμεροβίγλιΗμεροβίγλι, Θέα προς το ηφαίστειο
Ο ναός του Αγ. Ιωάννη
Ημεροβίγλι, ηφαίστειο, Σκάρος, Θηρασιά.


Καλώς ήλθατε στο Ημεροβίγλι

Το Ημεροβίγλι ειναι το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης με θέα προς την καλντέρα και υψόμετρο 330μ. Βρίσκεται λίγο μετά τα Φηρά, στον δρόμο για την Οία. Είναι το επόμενο χωριό μετά το Φηροστεφάνι και είναι γνωστό για την θέα σε όλη τη περιοχή.

Οι ρίζες του ονόματός του βρίσκονται στην εποχή των πειρατών : Ημέρα + βίγλα (προέρχεται από την λατινική λέξη vigilare και σημαίνει αποφεύγω ή ρίχνω μια ματιά έξω). Το Ημεροβίγλι έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και ισχύουν ειδικοί αρχιτεκτονικοί κανόνες στην δόμηση των κτιρίων

Η φυσική του θέση στην ψηλότερη και πιο κεντρική θέση της καλντέρας του δίνει οπτική υπεροχή προς όλη την περιοχή. Επίσης η σπουδαιότητά του προήλθε και από την μικρή απόστασή του από το Φρούριο του Σκάρου. Στην εκκλησία της Παναγίας της Μαλτέζας υπάρχει ένα θαυμάσιο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο με εικόνες που απεικονίζουν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Από την μεριά της καλντέρας θα βρείτε ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το Ημεροβίγλι και φθάνει μέχρι το Βράχο του Σκάρου και την εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης.


Ο οικισμός του Ημεροβιγλίου
Φωτό : Κλέαρχος Καπουτσής

Το Ημεροβίγλι σήμερα: Παραδοσιακός Οικισμός

Από το Ημεροβίγλι υπάρχει καταπληκτική θέα στο ηφαίστειο και το η θέα του προς το ηλιοβασίλεμα θα σας αφήσει άφωνους. Υπάρχει μία πλατεία που οδηγεί πάνω προς την Καλντέρα και τους παραδοσιακούς υπόσκαφους οικισμούς κατά μήκος του γκρεμού.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ημεροβιγλίου καταστράφηκε κατά την ηφαιστειακή έκρηξη του 1956. Μέρος του τοπικού πληθυσμού χάθηκε, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν προς τα κεντρικά του νησιού. Από τότε το Ημεροβίγλι έχει αποκατασταθεί πλήρως και φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία και παραδοσιακά υπόσκαφα καταλύματα που υπάρχουν στο νησί.
Ο Οχυρωμένος Οικισμός της Σαντορίνης :
Ο Βράχος του Σκάρου

Ο Σκάρος ήταν ένας από τους πέντε οχυρωμένος οικισμούς που υπήρχαν και ο πιο σημαντικός. Εκείνη την εποχή αναφέρεται απλά ως "Το Κάστρο".

Ο Βράχος κατοικήθηκε κατά του μεσαιωνικούς χρόνους μιας και όπως ήταν χτισμένο σαν φρούριο πρόσφερε προστασία από τους πειρατές.

Ο Σκάρος ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον 18ο αιώνα, αν και η εκκένωσή του είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα. Η περιοχή του Ημεροβιγλίου έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ισχυρούς σεισμούς, ιδιαίτερα εκείνον του 1650.


Αποστάσεις Φηρά : 2 χλμ
Αεροδρόμιο : 8,5 χλμ
Οια : 9 χλμ
Ιστορία Το καστέλι του Σκάρου. Ενα από τα 5 της Σαντορίνης
Θα βρείτε : καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, μίνι μάρκετ
Συγκοινωνία Υπάρχει στάση λεωφορείου στην κεντρική πλατεία που συνδέει το Ημεροβίγλι προς τα νότια με τα Φηρά και το Φηροστεφάνι και προς τα βόρεια με την Οία.

Δείτε : Ξενοδοχεία στο Ημεροβίγλι
Δείτε : Το φρούριο του Σκάρου

Imerovigli Sunset. Oia in the Distance
Σαντορίνη / Χωριά και Οικισμοί / Ημεροβίγλι
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.