Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Αιγαίο πέλαγος / Η ονομασία του

Ομηρος
Ο Αιγέας
Ο Αιγέας ήταν ο ένατος στη σειρά μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας. Βασίλεψε περίπου τον 13ο αιώνα π.Χ.

Απέκτησε ένα γιό το Θησέα από το γάμο του με την Αίθρα, κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας Πιτθέα.

Το γνωστότερο κατόρθωμα του Θησέα υπήρξε η θανάτωση του Μινώταυρου. Ο Μίνωας, κήρυξε πόλεμο στους Αθηναίους επειδή σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω. Στον πόλεμο νίκησε τους Αθηναίους και για για να τιμωρήσει, όρισε ποινή κάθε εννιά χρόνια, εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη και να κατασπαράσονται από τον Μινώταυρο μέσα στον Λαβύρινθο.

Ο Θησέας αποφάσισε να σαλπάρει για την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά σε αίμα. Πήρε τη θέση ενός από τους 7 νέους και σαλπάρησε για Κρήτη. Σ'αυτά τα ταξίδια τα καράβια σήκωναν μαύρα πανιά σε ένδειξη πένθους και όχι άσπρα.

Ο θησέας σκοτώνει το Μινώταυρο
Ο Μινώταυρος
Φθάνοντας στην Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη, και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την παντρευόταν. Μετά, του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον «Μίτο της Αριάδνης», ώστε όταν ο Θησέας έμπαινε στον λαβύρινθο να το ξετυλίγει, για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Πράγματι, ο ήρωας στερέωσε τη μία άκρη στην είσοδο του δαιδαλώδους οικήματος, αναζήτησε, βρήκε και σκότωσε το τέρας, και ξανατυλίγοντας τον μίτο κατάφερε να βγει από τον Λαβύρινθο.

Ο Αιγέας και Θησέας είχαν συμφωνήσει ότι ο δεύτερος θα σήκωνε τα λευκά πανιά αν ολοκλήρωνε με επιτυχία την αποστολή και επέστρεφε στην Αθήνα.

Το Αιγαίο πέλαγος
Όμως ενώ ο Θησέας πέτυχε στην αποστολή του, πάνω στη χαρά του, ούτε ο ίδιος ούτε ο πλοίαρχος θυμήθηκαν να αλλάξουν τα πανιά. Όταν ο Αιγέας είδε από το Σούνιο να φθάνει το καράβι με μαύρα πανιά, νόμισε ότι ο Θησέας ήταν νεκρός και από την απελπισία του έπεσε στη θάλασσα και σκοτώθηκε. Από τότε η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.
Σαντορίνη | Θήρα / Αιγαίο πέλαγος, το όνομά του :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.