Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
Ελληνική σελίδα . .
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Σαντορίνη / Φολέγανδρος


Κυκλάδες, το νησί της Σαντορίνης Κυκλάδες, το νησί της Θήρας
Νησιά γύρω από την Σαντορίνη: Η Φολέγανδρος
Φολέγανδρος, Ανάφη, Σίκινος, Ιος, Θηρασσιά και Σαντορίνη ειναι τα Νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων.

Φολέγανδρος
Η Φολέγανδρος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται 22 μίλια Βόρειο-ανατολικά της Σαντορίνης και Δυτικά από τη Σίκινο. Παραδοσιακό νησί με φυσική ομορφιά, και υπέροχες παραλίες.
Εκταση
32,4 τ.χλμ.
Πληθυσμός
780 κάτοικοι
Γεωγραφικά στοιχεία
36.37° Βόρεια 24.56° Ανατολικά
102 ναυτικά μίλια από το Πειραιά
Πρωτεύουσα
Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει 3,4 χιλιόμετρα από το λιμάνι (Καραβοστάσης).
Αρχιτεκτονική
Υπάρχουν πλακόστρωτα δρομάκια και σοκάκια, πολλές και συνεχόμενες πλατείες, πού είναι μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες.

Το νησί Φολεγάνδρος

Παραλίες
Καραβοστάσης, Λατινάκι - Βιτσέντζου - Πουντάκι, Κάτεργο, Λιβάδι, Αγκάλη, Αγ. Νικόλαος, Λιβαδάκι, Αμπέλι, Άγιος Γεώργιος, Σερφιώτικο, Βορεινά.
Καταλύματα
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ.
Προιόντα
Σουρωτό, λευκό, φρέσκο, μαλακό τυρί για ντοματοσαλάτα. Με σουρωτό και κρεμμύδια φτιάχνεται η φολεγανδρίτικη τυρόπιτα καλασούνα. Σκληρό τυρί για μεζέ ή τριμμένο στα μακαρόνια.
Τι να δοκιμάσετε
Ματσάτα (παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια που σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι), καραβόλους, κάππαρη, ρεβίθια φούρνου, καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι), παστέλι από το παραδοσιακό εργαστήρι της Άνω Μεριάς και φολεγανδρίτικο μέλι.
Οικισμοί :
Κάστρο: Δεν είναι ξεχωριστός οικισμός αλλά το παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους από τις εχθρικές επιδρομές. Η βορεινή πλευρά του είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι κατοικημένα και σε καλή κατάσταση.
Ανω μεριά: βρίσκεται βόρεια, 6 χλμ από τη χώρα και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Είναι αγροτικός οικισμός με τα σπίτια να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και να δημιουργούν τις λεγόμενες "Θεμονιές"
Καραβοστάσης: μικρός οικσμός που ειναι ταυτόχρονα και το λιμάνι της Φολεγάνδρου.
Αγκάλη: Επίσης πολύ μικρός οικισμός.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Διασκέδαση
Μπαρ, κλαμπ, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες
Θα δείτε
Διάφανα νερά, βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, ερημικές αμμουδιές κάτω από τη σκιά των αρμυρικιών.
Αξιοθέατα
Το κάστρο της χώρας, Λαογραφικό μουσείο (Ανω μεριά), ο Φάρος της Ασπρόπουντας, Χρυσοσπηλιά.
Επισκεφθείτε
Την εκκλησία της Παναγίας της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη στη θέση αρχαίου ναού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της. Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του ναού θα δείτε αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων.
Χρυσοσπηλιά
Κάνουμε μία ειδική αναφορά στη Χρυσοσπηλιά που είναι ένα ξεχωριστό φυσικό μνημείο. Πρόκειται για ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, 30 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με μεγάλο σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το μήκος του είναι 300μ και διαθέτει δύο κύριους θαλάμους που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός μικρού διαδρόμου. Στο δάπεδο του πρώτου θαλάμου έχουν βρεθεί ρωμαϊκές δεξαμενές και πλήθος οστράκων, ενώ τον δεύτερο θάλαμο κοσμούν εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί σχηματισμοί.
Το στοιχείο όμως που καθιστά την Χρυσοσπηλιά μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το πλήθος των αρχαίων ονομάτων που καλύπτουν τα τοιχώματα και την οροφή της. Τα ονόματα χρονολογούνται κυρίως στον 4ο π.Χ. αιώνα και ανήκουν σε εφήβους που έφταναν έως εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι έφηβοι που κατάφερναν να μπουν στον κυρίως θάλαμο ανέγραφαν τα ονόματά τους, αφήνοντας έτσι τα ίχνη της επίσκεψής τους. Εικάζεται ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης ήταν λατρευτικός και ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα λάβαινε μέρος στα πλαίσια μίας τελετής ενηλικίωσης. Από το πλήθος αυτό των ονομάτων έχουν καταγραφεί γύρω στα 400 ονόματα ανδρών (τα γυναικεία ονόματα σπανίζουν), πολλά από τα οποία συνοδεύονται από επίθετα που δηλώνουν τον τόπο καταγωγής τους.
Η ύπαρξη επίσης ανθρώπινων οστών στην είσοδο της Χρυσοσπηλιάς έχει τροφοδοτήσει τη δημιουργία θρύλων, οι οποίοι περιγράφουν τη σπηλιά ως κρησφύγετο των κατοίκων από τους πειρατές. Στη Χρυσοσπηλιά οδηγούν σκαλοπάτια που χτίστηκαν στην αρχαιότητα και είναι γνωστά ως «Ελληνικά σκαλιά».
Η πρόσβαση ωστόσο είναι δύσκολη και επικίνδυνη, ειδικά όταν φυσάει δυνατός βοριάς. Από τη θάλασσα το σπήλαιο είναι προσβάσιμο, η επίσκεψη όμως δεν επιτρέπεται εφόσον η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει υποδομή πρόσβασης και επίσκεψης του σπηλαίου.
Από το άρθρο του Πέτρου Ρωμανά | ΣΠΕΛΕΟ στο περιοδικό "Κορφές" το 1987.

Νησί των Κυκλάδων Φολέγανδρος

ΠΩΣ Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ
Κατά την μυθολογία, το νησί πρωτοκατοικήθηκε από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που έψαχναν για βοσκότοπους. Επειδή οι βοσκοί αυτοί ήταν άντρες, το νησί ονομάστηκε Πολύανδρος. Αργότερα, στο νησί ήρθαν οι Μινωΐτες Κρήτες, με οδηγό το γιο του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα Φολέγανδρο, από όπου και πήρε το όνομά της.

Ιστορία
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη νήσο ως τόπο εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Την κατέκτησε ο ιδρυτής του Δουκάτου Μάρκος Σανούδος το 1212 και ανέγειρε μεγάλο οχυρό φρούριο στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, όπου και η αρχαία πόλη. Η νήσος έμεινε υπό την κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1566, όταν και ερημώθηκε από τους Τούρκους πειρατές. Το 1617 οι Τούρκοι κατέλαβαν και εξουσίαζαν τη νήσο οριστικά μέχρι το 1821, ενώ το 1715 η Φολέγανδρος υπέστη λεηλασία και ερήμωση από τον πασά Τζανούμ Χότζα που υποδούλωσε το νησί και τους κατοίκους του.
Πώς θα πάτε
Tην καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία. Τη χειμερινή περίοδο υπάρχουν μόνο συμβατικά πλοία
Τηλέφωνα
Δήμος Φολεγάνδρου: +30 22860 41285
Αστυνομία +30 22860 41249
Λιμεναρχείο: +30 22860 41530
Iατρείο : +30 22860 41222
Ακόμη :
Υπάρχουν ΑΤΜ, για τραπεζικές συναλλαγές
Σαντορίνη / Το νησί της Φολεγάνδρου :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.