Σαντορίνη λογότυπο
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΜΕΛΟΣ SANTORINI® WEB
ΑΡΧΗ
Δείτε:

Αρχαίος Οικισμός Ακρωτηρίου

Σαντορίνη Αρχαιολογικοί χώροι : Ο Αρχαίος Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας
Τα πιο σημαντικά κτήρια του οικισμού είναι:

ΚΑΘΗΜΕΝΗ ΘΕΑ
Ξεστή 3
Πρόκειται για ένα μεγάλο κτήριο, τουλάχιστον δυο ορόφων με δεκατέσσερα δωμάτια σε κάθε πάτωμα. Κάποια δωμάτια ήταν συνδεδεμένα με πολλαπλές πόρτες και διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες. Σε ένα από αυτά βρέθηκε μια "δεξαμενή εξαγνισμού", αντικείμενο που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους βρίσκεται συνήθως σε ιερούς χώρους. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το κτήριο χρησιμοποιούνταν για κάποιο είδος ιερών τελετών.
ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΙΛΟΠΗΣ
Τομέας Β
Πιθανότατα αποτελείται από δύο χωριστά κτήρια συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Στον πρώτο όροφο του δυτικού κτηρίου βρέθηκαν οι διάσημες τοιχογραφίες της Αντιλόπης και των Νεαρών Πυγμάχων.
Στο ανατολικό κτήριο, βρέθηκε η Τοιχογραφία των Πιθήκων, μια σύνθεση με πίθηκους που σκαρφαλώνουν σε βράχια στην άκρη ενός ποταμού.
ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Οικία των γυναικών
Αυτό το μεγάλο διώροφο κτήριο πήρε το όνομα του από την τοιχογραφία των Γυναικών που διακοσμούσε το εσωτερικό. Η τοιχογραφία των Παπύρων (Cyperus papyrus) βρέθηκε επίσης σε αυτό το κτήριο. Το πιο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του κτηρίου είναι μια ευήλια κατασκευή που αποτελεί το κέντρο του.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ
Δυτική Οικία
Αποτελεί ένα σχετικά μικρό αλλά καλά οργανωμένο κτήριο. Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες, εργαστήρια, μια κουζίνα και μια εγκατάσταση ελαιοτριβείου. Το πρώτο πάτωμα αποτελείται από μια ευρύχωρη κάμαρα για δραστηριότητες ύφανσης, ένα δωμάτιο αποθήκευσης πήλινων σκευών, μια τουαλέτα και δυο δωμάτια το ένα δίπλα στο άλλο διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες. Το πρώτο ήταν διακοσμημένο με τις δυο τοιχογραφίες των Ψαράδων, την τοιχογραφία της νεαρής Ιέρειας και τη διάσημη ζωφόρο του στόλου. Η ζωφόρος εκτείνεται και στους τέσσερις τοίχους και απεικονίζει το ταξίδι του στόλου στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο στόλος επισκέπτεται διάφορα λιμάνια και πόλεις.

ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ
Ξεστή 4
Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο τριώροφο κτήριο, το μεγαλύτερο που ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Όλες οι προσόψεις του είναι επενδυμένες με λαξευτούς ορθογώνιους όγκους τόφου, που είναι στρώμα ηφαιστειακού πορώδους πετρώματος. Τα κομμάτια των τοιχογραφιών που έχουν βρεθεί ανήκουν σε μια μεγάλη σύνθεση που κοσμούσε τους τοίχους της σκάλας στην είσοδο του κτηρίου και απεικονίζει μια πομπή αντρών. Κρίνοντας από τις ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις του, το εντυπωσιακό εσωτερικό του και της διακόσμησης των τοίχων, πιθανότατα πρόκειται για κάποιο δημόσιο κτήριο.

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ & ΚΡΙΝΟΙ
Συγκρότημα Δ
Το συγκρότημα Δ περιλαμβάνει τέσσερα κτήρια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε ένα από τα δωμάτια του ανατολικού κτηρίου βρέθηκε η περίφημη τοιχογραφία της Άνοιξης. Ο καλλιτέχνης της τοιχογραφίας εξυμνεί τον ερχομό της άνοιξης με την αναπαράσταση ενός βραχώδους τοπίου στο οποίο φυτρώνουν κρίνοι ενώ γύρω τους πετούν χελιδόνια. Πρόσφατα στο ίδιο κτήριο, βρέθηκαν πίνακες της Γραμμικής Α.
Ωράριο λειτουργίας
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου ειναι ανοικτός στο κοινό, καθημερινά εκτός Δευτέρας, από 10.00 ώς 17.00.
Πληροφορίες  Ανασκαφές Ακρωτηρίου Τηλ : 22860 81366
Σαντορίνη Πολιτισμός & Παράδοση / Αρχαιολογικοί Χώροι / Αρχαίος Οικισμός Ακρωτηρίου :
SANTORINI WEB PORTAL // Copyright © 2004 Santorini® Web Services.
Απαγορεύεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσον, όλου ή μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια.